Arthritis – Hogyan lehet felismerni és gyógyítani

0
1765

Amikor az ízületek nyikorognak és merevülnek, egyetlen kívánságunk az, hogy visszatérjünk a régi úthoz, ám osteoarthritis és rheumatoid arthritis, az artritisz két leggyakoribb formája esetén nincs visszaút. A korai felismerés és a korai kezelés során azonban ezeket a betegségeket meg lehet állítani és sikeresen ellenőrizni lehet. Mi a különbség a két leggyakoribb ízületi betegség között, miért fordulnak elő, és mit tehetünk maguk elkerülése érdekében, kérdeztük Prim-t. úr. sc. Zoja Gnjidić, spec. fiziatria és reumatológia.

Mi a különbség?

Noha érintkezési pontjuk az, hogy ütközésük van, és veszélyezteti mozgásunkat, és így jelentősen befolyásolják az életminőséget, az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis minden szempontból teljesen különféle betegség, a betegség kezdetétől és klinikai képétől a folyamatáig , prognózis és terápia.

Az osteoarthritis vagy ízületi gyulladás olyan degeneratív betegség, amely a porc kopásának, részben az életkornak, részben a stressznek köszönhetően jelentkezik. Változások történnek a porcban, később a csontokban, ami fájdalmat és merevséget okoz az ízületekben, és néha duzzanatot okoz, így funkcionális károsodást okozhat. Jellemző, hogy a betegség lassan előrehalad és hosszú ideig “nem” lehet.

A rheumatoid arthritis viszont szisztémás gyulladásos reumás betegség, és az osteoarthritistől eltérően, amely elsősorban a „jobb” ízületeket érinti, az ízületeket és az extraartikuláris struktúrákat érinti, de az egész szervezetre is hatással lehet. Ezenkívül a rheumatoid arthritis rosszabb prognózisú és eredményes, és sokkal igényesebb kezelést igényel.

A fiatalokat nem szabad megmenteni

Az oszteoartritisz gyakoribb a 60 évnél idősebb népesség körében, míg a rheumatoid arthritis 20 és 40 év között fordul elő. Ugyanakkor mindkét betegség még a fiatalokat sem kímélheti meg, így a juvenilis artritisz formája általában a negyedik életév előtt jelentkezik, többnyire lányokban és a nyolcadik év után, leginkább fiúkban. A betegségnek ez a formája – a kezét, a térdét és a bokáját kivéve – az arcot is érinti, tehát ezeknek a gyermekeknek különleges megjelenése van, úgynevezett madár alakú, rosszul fejlett szakállú arc.

A fiatalok osteoarthritis általában másodlagos jellegűek, és korábbi betegségek, szerzett deformációk vagy sérülések miatt fordulnak elő, például professzionális sportolóknál, akiknél a térd és a boka problémái gyakran vannak a túlzott terhelés és károsodás miatt.

Tünetek A reumatoid artritisz kétoldali duzzanattal és fájdalommal kezdődik, általában a kis ízületeknél (kezek vagy lábak), míg az artrózis általában a nagy, támasztó ízületeken, például a csípőn, térdnél vagy könyökön kezdődik, amelyeket a munka során megterhelnek. Míg az artrózisban a tünetek általában fokozatosak és csak az érintett ízületen vannak, rheumatoid arthritisben hevesen indulhatnak és az egész szervezetre hatással lehetnek, ami a fáradtság, súlycsökkenés, általános gyengeség és az úgynevezett klinikai képben nyilvánul meg. . krónikus betegség anaemia.

A szövetek eróziója és megsemmisülése, amely a ízületben kezdődik, később a porc és a csontok fokozódó pusztulásához vezet, súlyos deformációkkal, és az érintett ízület teljes funkciójának elvesztésével jár. Noha a súlyos osteoarthritis változásai súlyos ízületi merevséget és funkcionális hiányt okozhatnak, Megállhatnak Mindkét betegség gyógyíthatatlan, azaz a betegség kialakulása előtti állapotot nem lehet helyreállítani, de mindkét esetben a betegség kezelhető és lassítható.

A rheumatoid arthritisben a kezelést rokon gyógyszerekkel kezdték meg, így a betegség előrehaladásával fokozatosan agresszívbbé vált, és ma az eljárás megfordult: a betegség első három-hat hónapjában agresszív kezelést kell kezdeni, mert bebizonyosodott, hogy rövid időn belül a porckárosodás nagyon gyorsan jelentkezik, és megfelelő kezelés esetén a betegség megállításának esélye nagyobb. A kortikoszteroidokkal együtt, amelyeket súlyos gyulladás esetén adnak, valamint a betegség lefolyását módosító gyógyszerekkel, az immunszuppresszánsokkal együtt ma is vannak biológiai és úgynevezett gyógyszerek. okos gyógyszerek, amelyek bizonyos sejteken hatnak.

Osteoarthritis esetén a kezelés általában nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezdődik, és fájdalomcsillapítókat írnak elő a fájdalomra. Olyan gyógyszereket is alkalmaznak, amelyeket közvetlenül az ízületbe adnak be, vagy kortikoszteroidokat vagy hialuronsavat tartalmaznak. Céljuk a gyulladás csökkentése, az ízület folyadékának rugalmasságának és viszkozitásának javítása, valamint a működés javítása. És az osteoarthritis kezelésére van néhány betegséget módosító gyógyszer.

Élet szokások

Rheumatoid arthritisben az életmód nem befolyásolja szignifikánsan a betegség megelőzését, ízületi gyulladás esetén azonban sok minden elérhető az egészséggel kapcsolatos helyes hozzáállás mellett. Az olyan kockázati tényezőket, mint a nem, az életkor és az örökletes hajlam, nem befolyásolhatjuk, de számos tényező befolyásolható a betegség megelőzésében vagy annak előrehaladásának lassításában.

  • Az étrend megőrzi a csontokat. Noha nincs határozott bizonyíték arra, hogy egy adott típusú élelmiszer segít vagy káros, osteoarthritis vagy ízületi gyulladás esetén, a táplálkozás fontos, elsősorban az optimális súly fenntartása miatt, mivel a túlsúly nagy terhet jelent a csontokra és az ízületekre, növeli a kopást és ösztönzi a korai degeneratív hatásokat változások és korai porckárosodás. A normál súly fenntartása mellett a kiegyensúlyozott étrend a csontminőség szempontjából is fontos, mivel elegendő mennyiségű kalcium, foszfor és magnézium szükséges a csont megfelelő metabolizmusához, amely fontos szerepet játszik a csonttal és az ízülettel kapcsolatos betegségek megelőzésében.
  • A pihenés nem gyógymód. Az intenzív fizikai igénybevétel és a terhelés befolyásolhatja a betegség korai fejlődését, de az inaktivitás is veszélyes. Nevezetesen, minden hosszabb pihenés az izmok elvesztésével és tónusával jár, amely automatikusan elveszíti a csontok erejét és erejét, ami osteopenia vagy osteoporosis kialakulásához vezet. A testmozgáshoz és a megkönnyebbüléshez, azaz a mozgáshoz a csont egészséges és erős működéséhez van szükség, tehát a rendszeres és megfelelő testmozgás jó megelőzés az osteoarthritis kezelésében.
  • Ne cigarettázz! A nikotinbevitel befolyásolja a csontok gyengülését, így a dohányzást azon kockázati tényezőknek tekintik, amelyek befolyásolhatják a betegség kialakulását.
  • A test megfelelő helyzete. Az osteoarthritis megelőzése szempontjából is nagyon fontos, hogy a munkahelyet úgy állítsák be, hogy a test megfelelő helyzetben legyen, különösen, ha vannak más provokáló tényezők, például létező deformációk és gerincváltozások. Például egy deformált gerincnek meg kell takarítania a túlzott mértékű, szabálytalan terhelést és ergonómikus székre kell ülnie, és ha változások vannak a nyaki gerincén, fontos, hogy vigyázzon a billentyűzet, a monitor és a munkafelület helyes helyzetére. .
  • A munka és a környezet hatása. Az érzelmi és társadalmi helyzet szintén befolyásolja a betegség kialakulását és előrejelzését. Ha egy ember nem elégedett a munkával, vagy ez stresszt okoz neki, akkor munka közben nem nyugodik meg, így izomgörcsök és zavart anyagcsere alakul ki. Ezenkívül például a hátfájás vagy a nyaki fájdalom megismétlődik, amikor az üzleti igények növekednek, és amikor az ember mentálisan rosszabb, így rögzül a fájdalom. Valójában nem képes megbirkózni a munkahelyi igényekkel, ezért kifejezi az elégedetlenségét a szokásosnál hosszabb fájdalommal. Ezután az osteoarthritis röntgen eredményei gyakran nem egyeztethetők össze a betegség klinikai képével. Például egy 70 éves személy, fejlett artrózissal és az ízület vagy gerinc súlyos megváltozásával szubjektív módon nem szenved fájdalmat, míg egy fiatalabb ember, akinek a röntgenfelvételek normál gerincét mutatják, fájdalmat és merevséget érez, azaz szubjektíven rosszabb állapotban van.

Az ok továbbra sem ismert. Mindkét betegség valódi oka még nem ismert, de az okok teljes körét potenciálisan provokatívnak tekintik. Osteoarthritisben az öregedés és a kopás nem az egyetlen folyamat, amely a porc romlásához vezet: víz veszít, kiszárad, könnyebben morzsolódik és morzsolódik, a porcsejtekben is változások vannak jelen, és a változó ízület minden része meghibásodik. A reumatoid artritisznek genetikai hajlam mellett potenciális kiváltó okokat és egyes vírusos és bakteriális fertőzéseket is tekintünk.